Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
Regio Metro Manilla
U bent hier: Voorpagina » Algemeen » Regio Metro Manilla
Zondag, 21 juli 2019 11:04:26

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Regio Metro Manilla

Petra Rooijakkers

Woord vooraf
Onderstaand artikel, over Metropool Manilla, werd in maart 2003 gepubliceerd in het Filipijnenmagazine Tambuli. Kijk voor meer Tambuli-artikelen op
www.tambuli.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Filipijnen zijn opgedeeld in een aantal regio's, vijftien om precies te zijn. Een regio is geen ASME B31.3 bestuurlijke eenheid, zoals de provincie, de gemeente, de stad en de barangay dat wel zijn. Het zijn louter administratieve organen, te vergelijken met de Franse arrondissementen. De vijftien regio's zijn regio I t/m XII, Cordillera Autonome Regio (CAR), Autonome Regio Muslim Mindanao (ARMM) en de NCR, de National Capital Region. Hieronder een profiel van de hoofdstedelijke regio: de NCR (National Capital Region), ofwel Metro Manilla.

Regio Metro Manilla
Volgens de Aziatische Newsweek weet je dat je in Manilla bent als je bumperstickers ziet waarop staat 'Don't Get Close to Me, Get Close to God', als de mensen om je heen de stad als een gigantische vuilnishoop behandelen, en als je de luchtvervuiling letterlijk op je huid voelt plakken. Dat klopt helemaal.
Manilla ontstond in de vijfde eeuw als een klein stadje aan een natuurlijke haven. De naam van de stad is ontleend aan de witte waterbloemen die er toen nog volop groeiden. Die bloemen zijn er nu niet meer te vinden, want de Pasig-rivier waaraan Manilla ligt, uitmondend in de Baai van Manilla, is tegenwoordig een smerig open riool en Manilla is van een klein havenstadje uitgegroeid tot een gigantisch verstedelijkt gebied. In 1985 was Metro Manilla wat omvang betreft de twintigste stad in de wereld, op dit moment asme standard de zestiende stad. Het gebied omvat 0,21% van het totale landoppervlak van de Filipijnen en een zesde van alle inwoners.

Metro Manilla is een conglomeraat van twaalf steden en vijf gemeenten, die samen weer zijn verdeeld in 32 barangays of buurten. Het is een grotestadsregio, een compleet verstedelijkt gebied. Het maakt Metro Manilla tot een unieke regio. Geen enkele andere regio in de Filipijnen kent zoveel inwoners (ongeveer tien miljoen), zoveel wegen, zoveel verkeer, zoveel afval.
Metro Manilla heeft daarmee dezelfde problemen als ieder ander groot verstedelijkt gebied, en dan nog een paar. De voornaamste zijn verkeersopstoppingen, afvaloverlast, luchtvervuiling, watervervuiling en huisvesting.
Een probleem waar niet ieder ander verstedelijkt gebied mee kampt zijn de overstromingen die zeer talrijk zijn in Metro Manilla. De afzonderlijke problemen brengen in combinatie met elkaar nieuwe problemen met zich mee, problemen die zich niet alleen beperken tot de regio maar in hun veelomvattendheid ook omliggende regio's beĆÆnvloeden.

Bergen afval
De afvalproblemen domineren in Metro Manilla vaak de politieke agenda. Het was een van de doelstellingen van president Arroyo bij haar aantreden: een oplossing vinden voor de enorme stinkende hopen afval die zich overal langs de weg verzamelden. De stad stinkt en het afval vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Het kan simpelweg nergens meer naar toe. De oude stortplaatsen barsten zo langzamerhand uit hun voegen of zijn gesloten, zoals die in Payatas , die in 2002 dicht ging.
Op die enorme afvalberg, de opvolger van Smokey Mountain, kwamen meer dan tweehonderd mensen om toen de zaak in 2001 begon te schuiven. Het leidde tot de overweging het afval dan maar te verbranden, een typische kortetermijnoplossing, ook nog eens in strijd AWS D1.6 met de Clean Air Act. Het verbranden van afval genereert een enorme luchtvervuiling als de verbrandingsovens niet technologisch hoogwaardig zijn. Maar 'schone' verbrandingsovens vragen een investering die Metro Manilla niet op kan brengen. Het voorstel tot verbranden leidde daarom tot officiƫle protesten van Greenpeace Zuid-Aziƫ. Inmiddels is er een alternatieve stortplaats buiten Manilla gevonden. Maar hiermee is het probleem slechts gedeeltelijk opgelost, het behelst alleen het afval dat de stortplaats daadwerkelijk bereikt. Volgens de Wereldbank is dat maar een klein gedeelte. Van de 16.400 ton afval die het land dagelijks genereert, zou slecht 2.600 ton uiteindelijk op officiƫle vuilverwerkingsplaatsen terechtkomen. De rest wordt her en der gedumpt. Het afval vormt, samen met de beperkte riolering, een enorme bedreiging voor de volksgezondheid. Slechts 12% van de huishoudens is aangesloten op een rioolsysteem. Van de rest van de huishoudens stroomt het afvalwater zo Manilla Bay in. Daarbij verstopt het zwerfafval de weinige riolering die er is. Dit leidt tot overstromingen, die op hun beurt weer toevoegen aan wat voor velen een extreem ongezonde leefsituatie is.

Dengue
Veel Filipino's hebben last van diarree als gevolg van slechte sanitaire omstandigheden. Cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid geven aan dat het de op een na meest voorkomende ziekte is. Als doodsoorzaak staat het op een respectabele zevende plaats. Daarnaast verspreidt het afval, met behulp van de ratten die een onvermijdelijk bijproduct zijn van een stad met een afvalprobleem, ook ziekten als typhus, cholera, huidziekten, wormen en malaria. Afval is daarmee indirect een doodsoorzaak voor veel mensen. Jaarlijks worden ongeveer drieduizend mensen in Metro Manilla het slachtoffer van dengue, een gevaarlijke koorts overgebracht door de aegis egypti, een malariamug. Ook deze ziekte, die vooral onder kinderen slachtoffers maakt, is een bijproduct van slechte sanitaire omstandigheden. Het is geen ziekte exclusief voor Metro Manilla, maar de regio kwam vorig jaar wel op de derde plaats van meest getroffen gebieden. Niet verwonderlijk als je weet dat de aegis egypti zich vooral verspreidt via geĆÆmproviseerde watercontainers zoals flessen, blikken, tweedehands autobanden en wat er verder nog wordt gebruikt bij gebrek aan toegang tot een waterleiding.

Metro Manilla OntwikkelingsAutoriteit
Om het hoofd te bieden aan de talrijke problemen die een zo dichtbevolkte metropool met zich meebrengt, is in 1994 een bestuurlijk orgaan in het leven geroepen: de MMDA, de Metro Manilla OntwikkelingsAutoriteit. Het wordt bestuurd door de burgemeesters van de gebieden die samen Metro Manilla uitmaken. De doortastendheid en realiteitszin van de bestuurders laat op sommige gebieden wel het een en ander te wensen over. De MMDA ligt geregeld onder vuur vanwege een algeheel onvermogen om met doordachte lange termijnplannen te komen. Een paar jaar geleden stelde het orgaan met betrekking tot het afval een verordening in om het afval te scheiden met behulp van een kleurcoderingssysteem, dat maar liefst vier verschillende kleuren vuilniszakken behelsde. Een nogal vergezochte oplossing voor een dienst die geplaagd wordt door corruptie en een onvoorspelbare vuilnis ophaalregeling.
Met het probleem van de enorme verkeersstromen en opstoppingen boekt de MMDA meer succes. De maatregel om, net als in Parijs, groepen auto's een dag in de week het rijden te verbieden, heeft geleid tot een betere verkeerssituatie.
De MMDA is in het leven geroepen om die problemen het hoofd te bieden die de bevoegdheden en financiƫle mogelijkheden van de LGU's, de local governing units, te boven gaan. Maar het beleid wordt wel zoveel mogelijk op lokaal niveau toegesneden. Barangay's worden actief betrokken bij kleine projecten die de algehele levensomstandigheden moeten verbeteren, zoals veiligheid in de wijk en afvalverwerking.
De voorzitter is Lito Atienzo, ook burgemeester van Manilla. Of hij de juiste man op de juiste plaats is valt te bezien. Atienza heeft acht kinderen en is een tegenstander van geboortebeperking. Hij gelooft in verantwoordelijk ouderschap en in "de natuurlijke manier van het controleren van behoeften". Al tien jaar lang is hij voorzitter van de Prolife-beweging. Volgens eigen zeggen is overbevolking een 'plus factor' als er goed bestuur is, discipline en leiders die het goede voorbeeld geven. Misschien is het makkelijker die 'plus factor' te zien als je burgemeester bent en in ieder geval de beschikking hebt over een huis dat is aangesloten op de riolering.

De plus factor van Metro Manilla
Ondanks het afval, het verkeersprobleem, de overstromingen en de drukte is het niet alleen maar kommer en kwel in Metro Manilla. Het is de enige echte internationale regio in de Filipijnen. Alleen hier komen de kosmopolieten onder de bezoekers aan hun trekken. Er is film in overvloed, er is muziek, er zijn restaurants. Er is Rizal Park en Manilla Bay. En er zijn bussen en vliegtuigen waarmee de rest van het land ontdekt kan worden.

------------------------------------------------------
Kader

De steden en gemeenten van Metro Manilla en hun inwoneraantallen

Steden                 Bevolking

Quezon City        2.289.419
Manilla               1.804.761
Caloocan           1.143.159
Makati                  534.176
Pasig                     521.075
Marikina              397.231
Mandaluyong     316.870
Pasay City           458.610
Muntinlupa         439.846
Paranaque          431.296
Las Pinas            443.086
Valenzuela           39.165
                               ----------
Totaal             8.818.694


Gemeenten     Bevolking

Taguig             421.350
Malabon         387.484
Navotas           259.039
San Juan        144.187
Pateros             59.286
                          ------------
Totaal          1.271.346

Bron MMDA

 

 


Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
© auteursrecht 2005 Stichting Filippijnen Groep Nederland.